uiterlijk product

Bescherming van het uiterlijk van een product als merk

Ook het uiterlijk van uw product kan onderscheidend zijn en daardoor een merkfunctie hebben (het publiek herkent uw producten reeds aan het uiterlijk).
Daar het uiterlijk van een product lang niet altijd in aanmerking komt voor auteursrechtelijke bescherming, is het van groot belang om het uiterlijk van uw product te beschermen middels een vormmerkregistratie in het merkenregister (mits het natuurlijk een voor uw branche echt onderscheidend uiterlijk betreft).
Een merkregistratie van het uiterlijk van uw product is (juridisch) het beste wapen om op te treden tegen een ieder die zonder uw toestemming een overeenstemmend uiterlijk gebruikt.

Bescherming van het uiterlijk van een product als model

Indien het uiterlijk van een product dat een gebruiksfunctie heeft (bijvoorbeeld: meubels, schoenen, scheerapparaat) ‘nieuw’ is in de betreffende branche, is het tevens als model te beschermen middels een modeldepot; het uiterlijk van het product behoeft in dit geval geen merkfunctie te (kunnen) vervullen om toch (modelrechtelijke) bescherming te genieten.